A Feng Shui alapjai

A Feng Shui nekem

A Feng Shuival 2007-ben ismerkedtem meg egy könyvet olvasva.  Hosszú éveken keresztül képeztem magam autodidakta módon amatőrként, és ’használtam’ a legkülönbözőbb módokon, mikor mire volt éppen szükségem saját életemben, hogy egy helyzeten változtatni tudjak. Mindig sikerült. 2021-ben lehetőségem adódott, hogy addigi tudásomat egy többhónapos, komplex képzés révén, profi tanácsadói szintre hozzam, és már másoknak is segíthessek életük egy-egy problémájának megoldásában.

A Fekete Kalap Feng Shui irányzat

Többfajta Feng Shui irányzat van a világon, én ezek közül a Tibeti ’Black Hat’ (Fekete Kalap) módszer tanításait alkalmazom. Karen Rauch Carter képzésén sajátítottam el azokat az alapokat (és rengeteg apró, de annál fontosabb részletet), amelyeket ügyfeleimnek adok tovább tudásként. Karen ezen irányzat alapítójától, Thomas Lin Yun professzor tanítványaként vált elismertté az elmúlt több évtized alatt. A hagyományos kínai Feng Shui iskolák gondolkodását ötvözi ez a Feng Shui irányzat a mai modern, nyugati világban élő emberek mindennapjaival, és valóban az benne a jó, hogy nem kell fenekestül felforgatni és átrendezni az eddigi életedet ahhoz, hogy elérd a kívánt hatást. Szóval, felejtsd el, hogy ’hajnali 6h-kor kelet felé kell fordulnod 48,5 fokos szögben’, hogy bármi változzon az életedben 🙂

Úgy látom és tapasztalom, hogy a Feng Shui tanítások aktiválásához nagyon fontos a mindenkori ügyfelemre történő ráhangolódás, melyet elismert coachként már jó ideje sikeresen alkalmazok. Mindig az ügyfelem által megélt élethelyzetet veszem alapul…azaz Rád vagyok kíváncsi: az általad megfogalmazott életérzésre (ld. élet-területek alant), aminek térbeni megnyilvánulásait (kupleráj, akadály, szimbólumok, hiányzó részek, stb.) segítek észrevenni Neked; majd ebből kiindulva megtalálni a lehetséges módosításokat, hogy a rosszul működő energiákat jól működő, Téged támogató energiákra cseréljük a fellelhető tárgyak segítségével otthonodban. Én segítek észrevenni, és ha Te is megteszed az általam javasolt változtatásokat, akkor még nem volt olyan ügyfelem, aki ne vett volna észre lényeges, pozitív változást az életében.

Ha van benned nyitottság, hogy elfogadd, az életedben megnyilvánuló akadályokon igenis képes vagy túljutni és azokat előnyödre változtatni, a lehetőségeket pedig bevonzani, akkor olvass tovább és szívesen segítek otthonod energetikai átalakításában! A Feng Shui amilyen komplex, olyan nagyszerűen egyszerű is egyben: ami problémaként, akadályként, eseményként jelen van az életedben (a fejedben és ami történik veled a mindennapokban), az általában nagyon jól láthatóan megnyilvánul otthonodban is. De hogyan?

A 8+1 Bagua

Életünknek (élethelyzeteinknek) és otthonunknak 9 területe van – ezeket Bagua-nak nevezzük – és ezen kilenc terület segíti – vagy formálja akadályozó módon – boldogulásunkat, jólétünket, prosperálásunkat az életben. (A Bagua szó szerint 8 (Ba) terület (gua) jelent, és ezek sorrendbe tétele adja ki a Bagua-t. A területeknek mindig 8 oldala van és ehhez adódik hozzá a középső, kilencedik rész.) A területek általában – de nem mindig* – megtalálhatóak otthonunkban oly módon, hogy felrajzoljuk a bagua térképet a bejárati ajtóhoz képest és megnézzük a lakás vagy ház alaprajza alapján, hogy mi hova esik.

*Sokan laknak olyan lakásban vagy házban, amelyik nem szabályos négyzet vagy téglalap alakzatú (tehát pl. ’L’ vagy ’U’ alakú), és így – a Feng Shui értelmezésében – egy vagy több életterület ’hiányzik’, vagy egy külső teraszra esik. Ezeket több módon is lehet korrigálni, és érdemes is.

A 9 terület (nem sorrendben):

  1. Bőség, gazdagság
  2. Hírnév, elismertség
  3. Kapcsolatok és szerelem
  4. Család
  5. Egészség
  6. Kreativitás és gyerekek
  7. Készségek és tudás
  8. Karrier és életút
  9. Segítő emberek és utazás

A nevek magukért beszélnek, hiszen mindannyiunk élete ezen témakörök körül forog. Ha mélyebben érdekel a Feng Shui eredete, működése és gondolatisága, akkor számos honlap és könyv foglalkozik ezzel, és szívesen segítek információval ezekkel kapcsolatban is. Ezen az oldalon azonban most inkább a mindennapi alkalmazhatóságát szeretném megmutatni és kedvet csinálni ahhoz, hogy dolgozz velem saját életed harmonizálása terén! Ha eddig nem ment ’hagyományos’ eszközökkel, akkor próbáld meg máshogy: az igazi Feng Shui akkor és úgy működik, hogy tudatosan rendezzük a tárgyainkat, dolgainkat, cuccainkat magunk körül – az életterünkben.

Valójában minden, amit ’anyagként’ látunk magunk körül 3D-ben, az valamilyen másik anyaghoz képest, annak szomszédságában és viszonyításában található. Ez a térbeli viszony a Feng Shui. A kérdés az, hogy milyen Feng Shui vesz Téged körül, amiben élsz? Ahelyett, hogy arra gondolnál, hogy nincs semmi sem ’feng shuizva’ amíg nem kezdesz el foglalkozni vele, gondolj arra, hogy már most is minden valamilyen módon a Feng Shui szemszögéből ’van’, csak épp nem biztos, hogy optimálisan.

A Bagua területei: életünk nagy témakörei

Bőség

Ez a terület képviseli a bőséget: hogy legyen pénzünk az élet jó dolgaira (ami nem egyenlő az életben szükséges dolgokhoz, mint pl. az étel, a lakbér vagy a telefonszámla). Sokak szerint ez a terület a hatalomé is, mivel a pénzt a legtöbb ember a befolyásolás eszközeként látja. Gondoljunk csak bármelyik nagy szoftvercég alapítójára! Ha szeretnéd, hogy legyen pénzed, akkor a Bőség területén kell dolgozni.

Hírnév és Elismertség

Otthonodnak ez a területe az, amelyik segít téged a Világban érvényesülni és befolyásolni, hogy mi a mások által rólad alkotott kép. Ez persze nagyban befolyásolja, hogy kikkel lépsz kapcsolatba (lehetőség) és milyen anyagi előnyöd származik később ebből? De ez a terület felel azért is, hogy milyen az önbecsülésed, önazonosságod, becsületed, amik pedig kihatnak a kapcsolataid minőségére és a párkapcsolatodra is. Ha tehát ezekkel van dolgod, akkor gyere, dolgozz a Hírnév és Elismertség területén.

Kapcsolatok és Szerelem

Ha épp szingli vagy és kapcsolatra vágysz vagy párkapcsolatban élsz, de szeretnéd jobbá tenni annak minőségét, esetleg szexuális életed szeretnéd felturbózni, akkor ezen a területen érdemes dolgozni. Kiemelkedően fontos, hogy otthonod ezen része egyensúlyban legyen, hogy kapcsolataid is harmónikusan alakuljanak.

Kreativitás és gyerekek

Ez az a terület, ahol a kreatív gondolkodás ’lakik’. Ha itt kezded otthonod átalakítását, akkor kreatív ötleteid lesznek a többi terület alakításával kapcsolatban is. Ez a terület kapcsolódik a gyerekekhez is, mivel a gyerekek általában kreatívan gondolkodnak. Bármi, ami gyerekekkel kapcsolatos – saját, másé, jövőbeni gyerekek, családban más ágon gyerekek -, azon itt érdemes alakítani.

Segítő emberek és utazás

Otthonod ezen területe segít abban, hogy megkérj valakit, hogy segítsen neked könnyebben elérni valamit az életben (a jóindulatú tanár, a segítőkész ügyintéző abban a nehéz ügyben, a becsületes ingatlanos vagy egy networking eseményen valaki, mind ide tartozik). Lehet, hogy olyasvalaki, akit ismersz, de az is lehet, hogy a ’semmiből’ terem előtted a segítség. És persze olyan is van, hogy az Univerzum vagy egy Angyal ’odaátról’ segíti életedet valahogy. Ez a terület segít abban is, hogy fair és igazságos módon bánjanak veled. Ha pedig több utazásra (esetleg kevesebbre) vágysz, vagy költözöl, akkor ez az a terület, ami segítheti terveidet jó irányba alakulni.

Karrier és Életút

Otthonodnak ez az a területe, ami segít abban, hogy jól csináld, amit szakmailag tenni szeretnél – bármi is legyen az. Lehet ez üzleti tevékenységed, spirituális utad vagy mások befolyásolása (és ezt munkának hívod), itt tehetsz azért, hogy mindez sikerüljön.

Készségek és tudás

Otthonod ezen területén befolyásolhatod, hogy hogyan tanulod, tárolod és használod fel a tudást. Noha minden terület hatással van a többire, ez a terület különösen fontos szerepet tölt be. Ha például valamely ok folytán bevételeidet nem tudod jól menedzselni, akkor tévesen úgy ítélheted meg, hogy a Bőség területe nem működik nálad, pedig nem feltétlenül! Ha pedig suliba vagy valamilyen továbbképzésre jársz, akkor azt is ezen a területen tudod jó módon erősíteni, bármilyen korban is vagy.

Család

Ahogy életünk egyik legfontosabb része a családunk, úgy otthonunknak is van egy területe, amelyik erről szól és támogat minket. Itt vannak azon energiák, amelyek életünk mindennapi kiadásaival kapcsolatosak – pénz az albérletre, ételre és egyéb szükséges dolgokra. Ha itt nincsenek felturbózva a dolgaid, akkor a Bőség területe sem fog tudni kiteljesedni és téged támogatni.

Egészség és egyéb dolgok

A Bagua középső területe tartalmazza mindazt, amiről fentebb még nem esett szó. Ide tartozik az egészségünk – testileg, lelkileg, mentálisan. Mivel ez a terület otthonunk közepén található, ezért kapcsolódik minden más területhez is fizikailag és átvitt értelemben is. Ahogy mondani szoktuk: ’ha egészség van, minden van’.

A ‘Csi’ energia

A Csi magában energiát jelent és ez a fajta energia az, amit valójában megmozgatunk, amikor otthonunkat vagy irodánkat a Feng Shui alapelvei szerint alakítjuk – energetizáljuk. Egyensúlytalanságból egyensúlyt kreálunk bizonyos ’kúrák’ segítségével, hogy életünk harmonikusabb legyen. Tesszük mindezt a körülöttünk lévő tárgyak átmozgatásával, hogy azok adott helyzetben jobban támogathassanak bennünket. Ha nem végezzük el ezt a fajta korrekciót, akkor saját energiánkat ’pazaroljuk’ el bizonyos dolgok elérésére, ahelyett, hogy engednénk, hogy egy másik elrendezésben ugyanezen tárgyak támogassanak minket és helyettünk dolgozzanak. Tehát miért fordítanánk energiát arra, amit helyettünk egy tükör vagy egy lámpa is elintézhetne?

Hogyan tudunk változtatni egy élethelyzeten?

A fenti területeket minden otthonban megtaláljuk, igaz, amennyiben nem hagyományosan téglalap vagy négyzetalakú alaprajza van otthonunknak, akkor egy-egy rész hiányozhat, és ezt pótolnunk kell a Feng Shui eszköztárával, mert komoly egyensúlyborulást eredményezhet életünkben ez a fajta hiány. Egy-egy életprobléma általában nagyon szépen kirajzolódik a Bagua térkép ráhelyezésekor az alaprajzra.

Számos olyan helyzet van egy-egy otthonon belül, amikor van egy nagy tárgy vagy helyiség (pl. kandalló vagy fürdőszoba) ami energetikailag rossz helyen van vagy rossz módon szolgálja az életünket és nem tudjuk odébb tenni. Ezekre is mind van szerencsére ellenszer, melyeket érdemes ‘bevetni’, hiszen kipróbált módszerekről van szó. Igen, sokaknak nehéz lehet elsőre elképzelni, hogy egy kandalló okozhat a lakás közepén egy mellékvese kimerülést, és a tűz elemet (kandalló) vízzel kell ellensúlyozni például.

A Feng Shuiban 9 hagyományos ’gyógymód’ áll rendelkezésre, melyeket évezredek óta alkalmaznak a problémák megoldására. Tehát nem egy újfajta hóbortról van szó. Ha ezeket alkalmazzuk, akkor szinte kivétel nélkül a legjobb módon tudunk beavatkozni egy helyiség energiáiba, amely aztán hatással lesz ránk is.

Fény

Ha fényt engedünk egy bizonyos területre, akkor ott energia keletkezik, ami idővel előidézi a változást. A gyertya, a lámpák, a tűz (kontrollált módon), lávalámpák vagy egy új ablak kialakítása mind segíthet. De gondolhatunk egy tükörre, kristályokra vagy egyéb fényvisszaverő tárgyra, amelyek megfelelően elhelyezve szintén fényt adnak.

Hang

Egy-egy kellemes hang bevezetése / megszólaltatása egy helyiségben szintén képes jófajta rezgésbe hozni az energiákat, és pozitívan alakítani adott helyiség hangulatát. Ilyen pozitív jelentéssel bír például a mozgó víz (vízesés, tenger hullámai), a csiripelő madarak, tücskök, csengettyűk vagy egyéb hangszerek hangja.

Élőlények

Az állatok (zárt lakásban inkább háziállatok) nem csak nagyszerű társak, de az energia szintjét is képesek emelni. Csak arra figyeljünk, hogy tisztán és egészségesen tartsuk őket, mert ellenkező esetben inkább negatív energiát kölcsönöznek egy-egy otthonnak. A növények is alapvetően jó energiákat hordoznak – de figyeljünk arra, hogy valóban élő növények legyenek, nem elhalt/szárított fajta.

Súly

Bizonyos tárgyakat vagy azok szimbólumait is alkalmazhatjuk a Feng Shui elve alapján akkor, ha szeretnénk egy teret ’földelni’ vagy ’visszahúzni a földre’. Olyan esetekre gondolj, amikor pl. nem a földszinten laksz vagy sokszor ’csak álmodozol’ és a fellegekben járnak a gondolataid. Ilyenkor működhet pl. egy-egy mini-elefánt szobrocska vagy egy papírsúly.

Színek

Otthonunk különböző területei egy-egy színnel is korrelálnak. Ha megfelelően használjuk a színeket, akkor az ott lakó ember(ek) életére az pozitív hatással lesz. Lehet mindezt nagyon látványosan – egy fal színezésével – elérni, vagy akár rejtve egy színes kartonpapír bebújtatásával a kanapé mögé. Ha szándékkal és pontosan tesszük ezt, akkor működni fog, hiszen a Feng Shuiban nem kell látszódnia a dolgoknak ahhoz, hogy működjenek!

Mozgó tárgyak

Számos mozgó tárgy olyan, ’mintha élne’, és így arra is képes, hogy megmozgassa maga körül az energiát. Ide-oda tologatható zsúrkocsi, harangok, víz, ventillátor vagy a szélben mozgó függöny lehet ilyen például.

Elektromos áram

Ma már egyre több minden működik körülöttünk árammal, és ezeket a kütyüket is tudjuk úgy elhelyezni az otthonunkban, hogy az bennünket szolgáljon.

Szimbolikus tárgyak

Ebbe a kategóriába tartozik minden, ami számodra szimbolikus jelentőséggel bír, és ezáltal képes energizálni. Az egyik hagyományosnak mondott szimbolikus gyógymód például a bambusz furulya, amely a Csi-t segít megmozgatni és megsokszorozni bizonyos helyzetekben. Egykor az ilyen furulyán jelentették be a jóhírek érkezését is. Ma már inkább a templomi harangok, egy trombita vagy egy ajtócsengő jelképezi ugyanezt.

Egyéb

Ide tartozik minden egyéb, amiről eddig nem esett szó: minden, ami otthonunkat támogató környezetté varázsolja. Az ilyen módon alkalmazott gyógymódokat próbáljuk meg amennyire csak lehet személyessé tenni, hogy valóban jelentéssel és jelentőséggel bírjanak számunkra.