Cselekvésorientált team coaching, csapatépítés

A coaching és team coaching mára egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szervezetek körében. A ’jön majd egy okos ember és jól megmondja, hogy mit kellene csinálnunk’ kora lejárt, hiszen egy problémára adandó legjobb válasz, kivétel nélkül, mindig a probléma gazdájában ’lakik’ – így a coaching lényege is az, hogy a coach a megfelelő kérdésekkel és kimondásokkal kihozza a legjobb megoldást ügyfeleiből. A team coaching lényege abban rejlik, hogy egy csapat saját (közös) témáin és ’elakadásain’ dolgozhat egy team coach külsős rálátásával, aki a csapat (team) egyéneire, és a köztük lévő dinamikára, kapcsolódásokra hívja fel a figyelmet és gondolkodtatja el a csapatot, az egyéneket.

A cselekvésorientált team coaching ehhez képest még eggyel tovább ’megy’: a csapat tagjai egy olyan elfogadó, biztonságos térben dolgozhatnak pszichodramatikus elemekkel, melyben helyzetek, kapcsolatok és kapcsolódások életre-kelnek, jól láthatóan kifejeződnek mind a témagazda, mind a csapat egésze számára.

A Watson-féle cselekvésorientált team coaching eszköztára abban egyedi, hogy a kognitív, ’gondolkodós-beszélgetős’ módszerekkel ellentétben itt a legnagyobb hangsúly a cselekvésen van. Szinte bármilyen helyzetet és elakadást könnyen megjelenít, mely által a résztvevők sokkal gyorsabban rálátnak a problémájuk gyökerére – és így természetesen a megoldást is gyorsabban megtalálják. Igen, persze: van azért kognitív gondolkodás és beszélgetés is, ami segít megérteni azt, amit az imént a csapat ábrázolt dramatikusan.

Team coachként nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne illette volna elismerő szavakkal a Watson-os cselekvésorientált módszert, mert nagyon hamar jönnek az ’aha-élmények’ kinek-kinek a saját témájával kapcsolatban.

Belelépni valaki másnak a világába egy szerepcserével; látni önmagunkat tükör-technikával; belső hangot kapni a csoporttagoktól egy adott helyzetre; látni, hogy milyen erőforrásaim vannak egy helyzetben (melyben sokszor eszünkbe sem jut, hogy ’jé, tényleg: erre is tudnék támaszkodni!’); vagy szimplán szembesülni valamivel, ami visszatart engem valaminek az elérésében, csinálásában: mind olyan eszközök, mely révén a cselekvésorientált team coaching módszertant a résztvevők hamar megszeretik. Bevonódnak, és a cselekvésorientált elemeknek köszönhetően képesek látni a helyzetet, az embert vagy egy elvontabb kapcsolatot, fogalmat is, mert megjelent és ott van előttük a ’színpadon’.

Az egész módszertan nagyon spontán és kreatív – és talán pont ez az, ami szinte minden résztvevőt arra inspirál, hogy merje kifejezni önmagát, vagy épp jelentse ő a ’befeszülést’, a ’nagyravágyást’, a ’bátorságot’ vagy a ’motivációt’ egy másik ember helyzetében ’segéd-én’-ként. Fura fogalmak? Szerencsére a team coaching alkalmak során mindez nagyon hamar természetessé válik a résztvevők számára.

A Watson-os cselekvésorientált módszertan, ahogy a fenti bevezetőből is látszik, nagyon sokrétű, sokszínű és gazdag ’koffer’. Az a csapat – team – amelyik vállalja ezt a fajta önismereti munkát, nagy jutalomnak néz elébe: egymáshoz való kapcsolataikat jobbá tehetik; kapcsolódásaikat egymáshoz és témáikhoz világosan láthatják; és egyénként is jobb teljesítményt fognak tudni nyújtani a csapaton belül az önismereti munkának köszönhetően (ezzel javítva a csapat teljesítményét).

„A cselekvésorientált mód, ami egyedivé teszi a témák feldolgozását, a pszichodráma módszertanából merítkezik. A coach a témákat, helyzeteket megjeleníti, cselekvésbe fordítja, ezzel új perspektívákat nyit, elhagyva a megszokott gondolkodást, működést. Legnagyobb haszna a munkának, hogy a témahozó nemcsak új válaszokat talál, hanem ki is próbálhatja azokat. Az elgondolásain túl, lesz egy saját élménye arról, hogyan tudja azokat megvalósítani. A coach csoportvezetőként bizalmat épít, a csoporttagok arra szerződnek, hogy biztosítják egymásnak az elfogadó, biztonságos teret, ahol bármilyen téma előkerülhet. A kapcsolatok partneriek, kölcsönösségen alapulnak.  Nincs megítélés, kritika, elvárás.” – Szabó Gabi, a Watson Coachiskola alapítója

 

Próbáld ki kockázatmentesen a cselekvésorientált team coachingot: az első, kétórás team coaching díjmentesen vehető igénybe!

Kérdezz bátran és tudd meg, hogyan lehet ez a Ti csapatotoknak és kollégáitoknak hasznos, mint csapatépítő program:

Tel.: 06 30 251 1576

benedek@bbcoaching.hu

„Ne az embereken belül keressék a bajt, hanem az emberek között!” – Feldmár András

 

„A csoport zavarainak kezelésére szolgál, feladata kettős: szolgálnia kell a csoport egészét éppúgy, mint az egyes csoporttagok érdekeit.” – Jacob L. Moreno

Célunk, hogy a Watson féle cselekvésorientált team coach munkája által a csapat képes legyen

 • Megújulni, új elképzeléseket kialakítani
 • Bízni egy elképzelt, közösen kialakított jövőben
 • Megfogalmazni, mi a cél, amiért minden csoporttag szívesen tesz
 • Cselekvővé válni a terveik szerint
 • Új kapcsolati kultúrát kialakítani
 • Új működési módot megteremteni és fenntartani

A csapat tagjai képesek legyenek:

 • Új képességeket, motivációt felépíteni
 • Új érzeteket kialakítani, élvezni az új élményeket
 • Új kapcsolati minőséget építeni
 • Önbecsülést, erőforrásokat erősíteni
 • Alakítani, fejleszteni a csoport életét

Hogy néz ki egy Team Coaching folyamat?

A team coaching mindig az adott csapat igényeihez igazodik. Általában van egy központi téma, vagy ‘valami’, amin szeretne a vezető és a csapat is dolgozni, hogy a csapat tagjai jobban érezzék magukat saját helyükön és szerepeikben a mindennapokban. Sokszor kezdünk valamilyen témával, amit a csapat hoz és ami a csapatot és a tagokat foglalkoztatja; és van, amikor innen ‘elágazunk’ és felszínre jön egy másik, addig rejtett téma is, amin érdemes dolgozni a jobb együttműködés, kommunikáció, bizalom, motiváció és teljesítmény érdekében. Egy-egy alkalom javasolt időtartama 3 óra hosszúságú és egy folyamat 5-8 alkalomból áll. Két alkalom között néhány hét telik el, hogy a folyamat aktív maradjon. A honlapon látható első, kétórás próbaalkalom egy valódi team coachingot jelent, amely ingyenes. Amennyiben a megrendelő a visszajelzések alapján folytatni szeretné a folyamatot, úgy a coaching folyamat árát a megbízási szerződésben az igényeket egyeztetve rögzítjük.